Agenda en uitgaanstips

19 oktober

Moeder Teresadag - (Dita e Nn Terezs)

Lees verder...

Onze statistieken

Vandaag 20
Deze week 298
Deze maand 965
Sinds 11-2008 519028

Over het Maleis 

 

 

 

Landen waar Maleis gesproken wordt: Maleisië, Indonesië, Singapore, Brunei.
Het Maleis is een officiële taal in: Maleisië
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 18 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Bahasa Malaysia
Alfabet: Latijns en Arabisch
Aantal letters in het alfabet: 26
Regulering:
(Van spelling, etc.)
Dewan Bahasa dan Pustaka
Het Instituut voor Taal en Literatuur.
Classificatie:
(Taalfamilie)
Austronesisch
--> Malayo-Polynesisch
---------------> Maleisisch
-----------------------> Maleis
Maleis is sterk verwant aan: Indonesisch, en diverse kleinere talen
Maleis is in mindere mate ook verwant aan: Tagalog, Javaans, Maori, en diverse kleinere talen.
Het Maleis is een verre verwant van: De Formosaanse talen.

 

 

Inleiding
Het Maleis is de nationale taal van Maleisië, waar het door rond de 18 miljoen mensen gesproken wordt. In bredere zin worden met Maleis alle taalvarianten bedoeld die van het Maleis zijn afgeleid, waaronder het Indonesisch. Het Maleis in die zin telt zo'n 290 miljoen sprekers. Op deze webzijde gaat het verder over het Maleis van Maleisië (Bahasa Malaysia) en niet over het Maleis in brede zin (Bahasa Melayu).
Het Maleis behoort tot de Austronesische talen, net zoals veel andere talen in Zuidoost-Azië.

 

Het Malagasi-alfabetHet alfabet
Het Maleis wordt geschreven in het Latijnse en Arabische alfabet. Het Latijnse alfabet (dat Rumi genoemd wordt) is het meestgebruikte schrift, zowel in formele als informele situaties. Het Arabische schrift (dat Jawi genoemd wordt) wordt slechts beperkt gebruikt.
Lees meer over het alfabet....

 

 

Verwantschap met andere talen
Het Maleis behoort tot de Austronesische talen, een groep talen die in een ver verleden ontstaan zijn op Taiwan en zich van daaruit hebben verspreid over de Grote Oceaan en de Indische Oceaan. Binnen deze groep is het Maleis het nauwst verwant aan het Indonesisch en het Minangkabau dat op Sumatra gesproken wordt. Van alle Austronesische talen is het Maleis de enige grote taal die op het vasteland gesproken wordt, alle andere talen worden op eilanden gesproken.
Binnen de Austronesische talen behoort het Maleis tot de Malayo-Polynesische groep, die verreweg het grootste deel van de taalfamilie uitmaakt. Grote talen binnen deze groep zijn bijvoorbeeld het Javaans (Indonesië) Hawaiïaans, het Maori (Nieuw-Zeeland), het Malagasi (Madagaskar) en het Tagalog (Filipijnen). Met deze talen heeft het Maleis duidelijke overeenkomsten. Verre verwanten van het Maleis zijn de Formosaanse talen van Taiwan.
Het Maleis heeft ook invloeden ondergaan van talen die niet verwant zijn, zoals Sanskriet, Tamil, Arabisch, Hindi, Perzisch, Nederlands, Portugees en Chinees. Zo heeft het Maleis meerdere woorden voor boek: het woord buku is van Nederlandse oorsprong en het woord kitab is van Arabische oorsprong.

 

 
Citaat van de dag

"Ik denk, dus ik ben.
Mendoj, pa jam. "
- René Descartes-
(1596-1650)